Welkom op het weetjewel forum, van en voor Volkswagen Transporter rijders.

Groetjes webmaster Henk-1

klik rechts op de "X" dan verdwijnt dit veld

Hoeveel scheelt geluidsisolatie?

vragen over de T5
Plaats reactie
Petz
Berichten: 4
Lid geworden op: 28 sep 2014, 20:12

Hoeveel scheelt geluidsisolatie?

Bericht door Petz »

Hallo,

Onze bus heeft bij ombouw tot camper geen isolatie gekregen. Ik heb gelezen dat er allerlei materiaal te krijgen is voor isolatie. Zowel voor geluidsisolatie als voor warmte. Dat laatste hoeft voor ons niet per se, maar geluidsisolatie zou prettig zijn. Op dit moment is er, voor zover ik heb kunnen zien, niets aan geluidsisolatie gedaan. De wanden zijn alleen met eenvoudige panelen afgewerkt.
Nu heb ik gezien dat er heel veel isolatiemateriaal te vinden is. Anti-dreun matten die tegen de binnenkant van de panelen geplakt kan worden, of aan de onderkant van de motorkap, of tussen motorruimte en cabine. Ik overweeg om eens die anti-dreun platen te proberen.

Heeft iemand hier ervaring mee? Kan ik werkelijk een groot verschil verwachten?
Heeft het nut om alleen die antidreun platen te plakken, of moet ik ook verder isoleren met (bijvoorbeeld) schapenwol?

Dank!
Transporter T5 : bj 2004 : 190.000 km : 77kW 1,9l diesel : ombouw tot camper.
Gebruikersavatar
heemskerk
Berichten: 2025
Lid geworden op: 07 nov 2008, 20:12

Re: Hoeveel scheelt geluidsisolatie?

Bericht door heemskerk »

Mijn bevinding met geluidsisolatie in mijn T4 & T5: Reductie van geluid is een specialistisch gebeuren. Een doelgerichte isolatie of demping op de juiste plek & met de juiste materiaalkeuze kan relatief klein zijn maar toch een aanzienlijk resultaat opleveren. Andersom is het een gegeven dat her en der anti dreunplaat monteren en de boel met wol volproppen, extra deurrrubbers monteren een tegenvallend resultaat geven. Wanneer ik de T4 met de T5 vergelijk qua geluidsisolatie dan is het verschil aanmerkelijk. Mijns inziens is dat aanmerkelijke verschil vooral een kwestie van én-én-én. Wat mij opviel is dat die reductie van de T4 tov de T5 niet bereikt werd door schapenwol, meer anti dreunmateriaal, etc.

Wel door meer dashboard isolatie, motorruimte isolatie, onderbeplating en mudschalen in de wielkasten enzovoort. Doelgerichte isolatie op de juiste plekken en veel kleine isolatievoorzieningen leveren het rendement. Ik heb het idee dat resonantie- neutralisatie veel meer doet dan de jaaropbrengst van tien schapen in alle holle ruimtes proppen. Anti dreunmateriaal, maar dan wel op de juiste plek, ik schat zo in dat het beplakken van alle metalen panelen ná de B-stijl weinig resultaat geven...

Het plaatsen van de extra Multivan deurrubbers vond ik daar een mooi voorbeeld van. Veel gelezen commentaar na montage: de deur sluit als een kluis. Dat deed ie bij mij na montage ook, maar een merkbaar effect in noise-reductie? Niet significant. Dan gaat suggestie een rol spelen. Het heeft geld en moeite gekost en dan wíl je ook graag resultaat daar voor terugzien...
Petz
Berichten: 4
Lid geworden op: 28 sep 2014, 20:12

Re: Hoeveel scheelt geluidsisolatie?

Bericht door Petz »

Dank voor de tips. Ik denk dat ik maar klein ga beginnen, en dan vooral voorin. Met de warmte-isolatie wacht ik even totdat ik wat meer camper gebruikservaring heb.
Transporter T5 : bj 2004 : 190.000 km : 77kW 1,9l diesel : ombouw tot camper.
Gebruikersavatar
Anno
Berichten: 464
Lid geworden op: 04 sep 2012, 22:22

Re: Hoeveel scheelt geluidsisolatie?

Bericht door Anno »

Mijn T5 camper heb ik voorzien van anti-dreun platen en schapenwol. Vervolgens de panelen beplakt met naaldvilt. Om de wielkasten zit een soort koof, ook daarin zit een schaap. Vloerisolatie met Extreme.

Mijn T5 camper is nu aardig stil.

Ook mijn T5GP is 'behandeld' maar is nog niet af. De aanwezigheid van een kleed op de vloer in de laadruimte zorgt voor een flinke geluidsreductie.

Mijn T5GP is, gemeten, 3 db stiller bij gelijk wegdek en snelheid dan mijn T5 camper.

Hier staat e.e.a. beschreven:
viewtopic.php?f=13&t=39436" onclick="window.open(this.href);return false;

Succes!
Anno
Initiator van http://www.camperfixx.nl" onclick="window.open(this.href);return false; Leverancier van slaapbanken en bouwpakketten campermeubelen
fiddler
Berichten: 161
Lid geworden op: 19 feb 2014, 20:11

Re: Hoeveel scheelt geluidsisolatie?

Bericht door fiddler »

Anti dreun plaat heb ik vroeger suksesvol gebruikt bij een echte lawaaikar, Mercedes 207D, vooral in deuren en op grotere paneel oppervlaktes. Maar daar maakte het meeste verschil speciaal dik en stevig/zwaar schuim rubber met anti hitte alu laag, geplakt aan de binnen kant van de motorkap. Bij een VW in de motorruimte langs het schut bord waar mogelijk misschien? Of aan de binnen kant iets verzinnen, er is misschien iets kant-en-klaars te koop. Ik heb bij die 207D ook vanwege kondens blauw styropeen geplakt tegen het dak en onder de vloerplaat, en wel wat tussen ruimte gelaten voor ventilatie. Heb nu een standaard T5GP met middenklasse snoeks DC en vloerplaat achterin. Daar zit best veel materiaal tegen het schutbord aan, waarschijnlijk standaard. Deze is verder van zichzelf behoorlijk stil, de banden maken nog de meeste herrie, all-season conti's. - F
Plaats reactie