
Inleiding.
Regelmatig komen er vragen over de 12V installatie van campers of zelfbouw projecten. Vragen over het vermogen van de HH-accu in de camper. Vragen over de te kiezen verbruikers, zoals koelkast, verwarming enz. Belangrijk is daarbij ook hoelang je vrij kunt staan met de reeds aanwezige accu of de te kiezen installatie. Om dit te berekenen is best wel ingewikkeld en deze stap wordt vaak overgeslagen. Meestal blijft het bij een ruwe schatting en door de accu niet te klein te nemen loopt het in de regel ook wel los. Nu had ik hier voor mijzelf in Excel al eens een klein opzetje voor gemaakt, maar dit was niet geschikt om te publiceren. Dat heb ik nu wel gedaan. Nu beheers ik Excel in de basis, dus het zal best geavanceerder kunnen. Heb je tips dan hoor ik dat graag. Ook als je natuurlijk fouten tegenkomt.

Om een goede inschatting te kunnen maken van wat je gemiddelde verbruik op je 12V DC-installatie, dien je voor iedere verbruiker het gemiddelde verbruik per dag te berekenen.
Voor een ledlampje is dit niet zo interessant. Op afstand de grootste verbruiker in de camper zal de koelbox/kast zijn indien dit een compressorkoelkast is. Heb je, of kies je voor een absorptie koeler, dan zal die bij stilstand op gas werken.
Nu is het verbruik van de koeler sterk afhankelijk van de ingestelde binnentemperatuur en de heersende omgevingstemperatuur. Het maakt nogal wat uit, of je in de zomer in Griekenland staat, of op de Lofoten in Noorwegen.
Mocht je daar staan, dan is je verbruik qua verlichting ook nog eens erg laag. Het wordt daar niet donker, terwijl in Griekenland vroeg op de avond de duisternis al invalt.
Nu worden er op de fora altijd veel vragen gesteld over benodigd vermogen van de accu, verbruikers enz, maar vaak wordt overgeslagen om het verwachtte verbruik echt inzichtelijk te maken.
Een dompelpompje heeft een vermogen van ongeveer 6 maal dat van een gasmelder. De gasmelder heb je echter 24 uur per dag aan en het dompelpompje werkt hooguit in totaal een kwartier per dag.
Om je van deze verschillen bewust te worden en wat dit voor effect heeft op het uiteindelijke aantal dagen dat je vrij kunt staan heb ik een Excel-bestandje gemaakt.
Dit kun je op mjn blog downloaden:
http://mickelmoen.blogspot.nl/2013/01/b ... j-12v.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Ik heb in dit bestand een voorbeeld berekening gemaakt op basis van mijn verbruikers en het vermogen van mijn accu(bank).
Door de gele velden in te vullen kun je het geheel aanpassen aan je eigen wensen en of mogelijkheden.
Weet je bijvoorbeeld nog niet hoe groot je accu moet zijn, maar weet je wel welke verbruikers je hebt, dan kun je door het Ah van de accu te variëren zien, hoelang je vrij kunt staan met jouw gemiddelde verbruik.
Weet je wat je gemiddelde verbruik is en weet je hoelang je vrij wilt staan, kun je in de berekening afleiden hoe groot je accu moet zijn.
Het kan je ook helpen bij het kiezen van gewenste apparatuur.
BELANGRIJK: Het schema geeft een indicatie. Er is geen rekening gehouden met bijvoorbeeld het type accu en bv. de peukert exponent van de accu. Zoals al aangegeven, de verbruiksomstandigheden kunnen erg verschillen. Ga je nooit naar een warm land of juist wel. Maar ook het seizoen maakt weer verschil. Zo is elektrisch verwarmen op de accu eigenlijk niet te doen. Bij echte kou in de zomer of in voor en na seizoen gaan wij aan de paal.
Wel hebben wij een keramisch kacheltje van 250 Watt. Om de kou weg te halen en 's avonds zo nu en dan 10 minuten aan kan dan wel weer. Zeker, als je de volgende dag weer verder trekt en dus weer bijlaadt.
Al dit soort keuzes zijn in het schema te verwerken.
Een schermafbeelding van het bestand:

Klik voor vergroting.