Pascal-141 schreef:Volgens mij klopt jous redenering niet (bij een 2.5TDI) , Peter :
De LMM doet zijn meting net na het luchtfilter , op die plaats heeft het niks te maken met het traject waar de EGR zit , nl. tussen uitlaatsysteem en inlaatcollector.
Daar word geen meting verricht , dus kan de LMM er ook geen invloed op hebben ...
pluuke schreef:Peter bedoeld :
Wanneer de EGR dicht is, zal het bestanddeel inlaatlucht -wat normaal via het uitlaattraject binnenkomt- ingenomen moeten worden door "andere" lucht...
Dit is dus normale inlaatlucht die dus voorbij de LMM moet en als dit meer is dan voorheen zal de LMM dit verschil wel meten.
Inderdaad Pluuke,
het volume moet hetzelfde zijn, normaal krijgt hij vanaf links en vanaf rechts. Wordt rechts afgestopt, en hetzelfde volume bijft nog steeds gevraagd, dan zal links harder aanzuigen. (links is lucht--- rechts is EGR in dit voorbeeld)
Het motormanagement heeft verschillende parameters nodig om tot de juiste inspuithoeveelheid te komen (ik spreek over een 2.5 TDI). Denk hierbij aan gaspedaalstand, turbodruk, signaal van de LMM, buitenluchtdruk, buiten temperatuur etc. Als er bij bovenstaande voorbeeld (bij TDI) dus meer koele lucht langs de luchtmassameter stroomt, dan koelt de meetdraad daarin dus meer af, waardoor het maximale signaal dat hij aan de motorcomputer kan doorgeven eerder bereikt wordt. Beetje foppen dus eigenlijk, maar gebaseerd op die meetwaarde wordt er dus eerder(lees: bij een lager toerental) de maximale brandstofhoeveelheid ingespoten,
waardoor je dus eerder je maximale koppel bereikt.
Omdat de inspuithoeveelheid is begrensd in een kenveld kun je dus niet meer koppel krijgen! Je kunt namelijk niet meer inspuiten als het maximale dat in het kenveld bepaald is.
Fred-15 schreef:Hoi mannen.
Jullie hebben het steeds over meten = weten ?? er bestaat ook nog iets van proefondervindelijke expirimenten je kan alles wel gaan bemeten maar het zou zomaar kunnen dat het in de praktijk heel anders zou kunnen uitpakken , meten en weten is voor jongens die alleen maar op scholen en universiteiten hebben gezeten.
Het is een vast staand feit dat je een diesel en wat voor een diesel dan ook koude lucht moet geven en geen hete verbrande uitlaatgassen en als je dit niet kan zien op een rollebank dan is
er iets niet in orde of men doet iets fout.
Maar goed zo ik al reeds eerder hebt gezegt een diesel heeft koude inlaat lucht nodig en geen hete verbrande uitlaat gassen , je diesel zal in de winter ook beter lopen dan in de zomer. Gr. Fred.
Dat komt op dezelfde uitkomst Fred
De manier van benaderen is misschien anders, maar ieder zijn meug he
pluuke schreef:Ik dacht dat je pas kan meten als je een experiment proefondervindelijk uitvoert.
En op veel scholen heb je ook praktica hoor.
En als je niets wijzigt hoef je ook niet te meten.
Als je meet voor en na de wijziging is het bewijs geleverd voor het effect ervan !
Maar dat is mijn bescheiden mening.
Daarnaast kun je natuurlijk ook wel merken of iets uitmaakt zonder allerlei meetspul

Soms kun je zaken meten waardoor je weet of iets naar behoren werkt of dat het langzaam buiten de specificaties gaat.
Hierdoor zou je eventueel onderhoud op aan kunnen passen(in mijn werk dan).
Sommige dingen kun je meten, voor anderen is het gevoel ook heel belangrijk.
Paulus schreef:Bij het afblinden van de EGR bij een TDI,zul je het motormanagement moeten aanpassen,puur omdat je inlaatlucht stationair alleen via je LMM loopt,dit houd in dat de motor in het lage toeren gebied veel te rijk loopt.Bij een open EGR pak je de verbrandingslucht stationair via de EGR.De vacuumklep in de inlaat bij de EGR opent volledig pas boven de 2800 tpm.Ik sta er ook altijd van te kijken dat de EGR zonder meer word afgesloten,dit kan niet.Stationair zal de motor last van "astma" krijgen,hij zal de inlaat lucht gedwongen via de vacuumklep aanzuigen.
Bij een TDI met alleen een afgesloten EGR zul je dit stationair ook horen.
Door de vlinder te verwijderen van de vacuumklep heb je hier geen last van.
Het is wel degelijk te merken dat bij een afgesloten EGR (mits met aangepast management,en verwijderde vlinder)het koppel toeneemt.

Gr, Paulus
Na het afblinden van de EGR bij een TDI zul je het motormanagement NIET hoeven aan te passen! Een TDI bezit namelijk een dynamisch motormanagement dat zichzelf adapteert (aanpast) aan nieuwe/andere parameters (meetresultaten etc). Het duurt wel een paar kilometer en daarna voel je dat het zichzelf in gaat stellen op de nieuwe setup.
Waarom zal een motor stationair last van asthma krijgen als hij alleen schone lucht binnen krijgt? Nee mensen krijgen asthma van niet zuivere lucht

Hij zal dus ook niet de inlaatlucht gedwongen via de vacuumklep aanzuigen, omdat die bij lage toerentallen gewoon gesloten is, en pas opengaat bij een overdruk (maximale turbodruk bereikt, wastegate gaat steeds verder open).
De vlinder(????)/klep heeft niet echt invloed hierop, hooguit dat de flow iets aangepast wordt door bewegen van die klep (meer verstoringen van de flow)
Natuurlijk is het merkbaar dat de combinatie afgesloten EGR+aangepast management+verwijderde klep merkbaar is.
Je maakt mij niet wijs dat je je motormanagement(CHIP) alleen hebt laten aanpassen op de nieuwe settings.
Waarschijnlijk is er ook een vorm van tuning (met oogpunt prestatieverhoging) uitgevoerd
En zo ja, waar heb je dat misschien laten uitvoeren?
Ik heb een zeer uitgebreid artikel geschreven met technische onderbouwing (theoretisch+praktisch) over motorische tuning.
Misschien kan het interessant voor je zijn? Wordt af en toe aangepast aan huidige inzichten en ervaringen.
http://people.zeelandnet.nl/diape/html/tuningmo2.htm
@ Fred, inderdaad afdwalen...
Misschien valt het onder de noemer van "Haantjes gedrag" ???

...have you ever noticed that some people never have the money to do it right, but can always find the money to do it twice?...