Een zomerse dag zoals we er dit jaar zo weinig hebben gehad.
De bagage is gepakt: opvouwbare haard en droog hout voor het kampvuur, binnenisolatie en sneeuwsokken voor Blue Moon, wandelschoenen voor ons, vacuümverpakte winterkleding, olie en klein gereedschap, winterbanden...
Blue Moon is geladen.
De dag is al ver gevorderd toen we met prachtig weer vertrekken.
De hele weg naar het Noorden van Nederland schijnt de zon, geen wolkje te zien en de bikini's doen een laatste verschijning aan het water.
Eerste stop voor de nacht in Duitsland, in Oldenburg, onder een eik aan de oever van de Tweelbäker See, waar een paar vissers nog steeds rondhangen om de vissen uit te dagen.
N 53°7'4" E 8°16'58"
22 september
Mooi en zacht weer.
We tanken in Flensburg voordat we Denemarken binnenrijden. De Noorse Skyttelpass (de badge waarmee je gereduceerde tarieven betaalt voor snelwegen en ferries in Noorwegen) betaalt ook de Grote Beltbrug op de E20, die Nyborg met Halsskov verbindt. Deze indrukwekkende brug is bijna 7 km lang, maar helaas is er geen plaats om te stoppen en foto's te nemen.
Van daaruit rijden we verder richting Kopenhagen.
Om de milieuzone - en dus een boete ;-) - te vermijden stoppen we in de zuidelijke voorstad, op de parkeerplaats van de kerk van Brøndby Strand.
En we nemen de trein naar het centrum. Er heerst een zomerse, zondagse sfeer. Aan de oever van het water vormen houten pontons op verschillende niveaus een soort verlenging van de kade. Massa's mensen komen samen om van de zon en het water te genieten.
Verderop ligt de wijk Christiania, een stad in de stad.
Om te begrijpen hoe Vrijstad Christiania is ontstaan, moet je teruggaan naar de jaren 1960. In die tijd verwerpen veel studenten en jongeren het gezag en willen ze een einde maken aan kapitalisme, materialisme en privébezit. In verschillende Europese steden, waaronder in Kopenhagen, verspreidt de kraakbeweging zich.
In de herfst van 1971 breken inwoners van Kopenhagen een hek af dat een verlaten militair terrein moest beschermen.
De oude kazernes en gebouwen worden al snel bezet en Christiania wordt uitgeroepen tot vrijstad.
Zelfbeheer is de regel. Creativiteit, bescherming van de natuur en afwijzing van privébezit zijn prioriteiten. Bewoners bouwen hun eigen chalets en openen cafés zonder vergunning.
De Deense autoriteiten doen niets om de groep anarchisten uit te zetten. Ten eerste hadden ze geen plannen voor het verlaten terrein, dus was er geen urgentie om op te treden.
Ten tweede zou een politieoptreden tegen Christiania enorme onrust veroorzaken onder verschillende sociale, culturele en politieke groepen. Christiania wordt dus gedoogd en krijgt zelfs de status van sociaal experiment in 1973.
Wat volgt zijn jaren van autonomie en gemeenschapszin, maar ook drugsproblemen en ruzies met de politie.
In 1991, na jarenlange onderhandelingen tussen de inwoners van Christiania en de Deense regering, wordt een wet goedgekeurd die Christiania volledige autonomie verleent in ruil voor bepaalde veranderingen. Zo moeten gebouwen nu voldoen aan de veiligheidsvoorschriften en worden bouwvergunningen verplicht.
Vrijstad Christiana wordt niet langer getolereerd, maar wordt legaal. Voor de inwoners van Christiania betekent dit het einde van hun bestaan als vrijstad.
Een andere verandering vindt plaats in 2012 toen de Christiania Freetown Foundation erin slaagt 19 hectare van Christiania te kopen, waarvan het nu de rechtmatige eigenaar is. De andere delen behoren officieel toe aan de Deense staat en worden door Christiania gepacht.
Christiania is al lang niet meer de wijk die het in de jaren 1970 was. Met een half miljoen toeristen per jaar zijn de ongeveer duizend inwoners van de vrijstad overweldigd. Ze doen echter hun uiterste best om de wijk schoon en netjes te houden: iedereen raapt kleine stukjes afval, en vuilnisbakken zijn alomtegenwoordig.
De beroemdste straat van Christiania, Pusher Street, is ook niet meer wat het geweest is. Jarenlang kon je hier vrij hasj kopen, netjes uitgestald op marktkraampjes. Na een aantal politie-invallen werd de verkoop clandestien. Nu is de straat afgesloten om het geweldsproblematiek in te perken.
Het massatoerisme en de Deense staat hebben de idealen van de oorspronkelijke bewoners van Christiania langzaam maar zeker begraven. De populariteit van de wijk heeft de huurprijzen opgedreven, die steeds onbetaalbaarder worden. En het bouwen van een nieuw huisje is niet langer toegestaan, omdat er nu een bouwvergunning nodig is.
Oh ja, dit nog: vanaf het begin heeft Christiania ervoor gekozen om een autoluwe wijk te zijn. De afwezigheid van auto's heeft bewoners ertoe aangezet na te denken over andere vormen van vervoer. Sinds 1978 werden er robuuste fietskarren geproduceerd, aanvankelijk met oude bedbodems vervaardigd, daarna verder ontwikkeld en geproduceerd. Ze zijn voor Christiania een belangrijk transportmiddel geworden en worden door het hele land verkocht.
Het is donker als we langs de kade van Nyhavn wandelen, de postkaart van Kopenhagen, voordat we de trein nemen terug naar onze 'Vrijstad California' onder de klokkentoren.
N 55°37'19" E 12°25'7"